Kényelemszakértő.hu

Lakberendezési cikkek és bútorvásárlási tanácsok a Kényelemszakértőtől

 

Konyha

A tökéletes konyha megtervezése

Na de milyen a tökéletes konyha?

A konyha megtervezése során először a munkafolyamatok sorrendjét kell meghatározni, azaz mit-mi után teszel? Ha ennek figyelembevételével tervezitek meg a konyha elrendezését és a gépek, eszközök elhelyezkedését, sok-sok bosszúságtól és fölösleges mászkálástól kímélitek meg magatokat.

Az ideális sorrend nagyjából így néz ki:

  1. A bevásárlást követő elpakolás, tárolás
  2. Főzés előtti előkészítés, tisztítás, feldolgozás, hulladék
  3. Sütés-főzés, meg ami ezzel jár, pl. turmixgép
  4. A kész ételek tálalása
  5. Most jön a java! Étkezés...
  6. Mosogatás (géppel és kézzel), szemét kidobása
  7. Tisztára mosott evőeszközök, tányérok, edények visszahelyezése

Az első lépés az előkészítés, amihez nagy munkafelület kell. Ezt lehetőleg a munkapulton alakítsátok ki, de ha nincs elég hely, akkor a konyhaasztal is megteszi. Ha a munkapulton sikerül kialakítani, akkor célszerű a mosogató és a tűzhely között lennie, hiszen az előkészítés után a főzés következik. Szükség van még egy nagyobb munkafelületre a tűzhely és az étkező között is, hogy legyen hely tálalni. A mosogatótálcát lehetőleg a konyha középpontjába helyezzétek, mivel a legtöbbet használt eszköz lesz nap mint nap!

Fontos még a tér! Hogy kényelmesen hozzáférjetek minden eszköz, kényelmesen kinyitható legyen a hűtő, a sütő és a szekrények ajtaja és még el is férjetek előtte, minimum 120 cm mozgásteret kell hagyni. Ha egymással párhuzamos konyhát terveztek, ennek akkor is így kell lennie, azaz a két konyhabútor sor között is 120 cm-t kell hagyni!

A felső szekrények magassága sokféle lehet, de 60-90 cm között van az átlag. A munkapult és a felső szekrények között kb. 50-60 cm helyet kell kihagyni. Ha teljes magasságú kamraszekrényt is beépítetek, arra is figyelni kell, hogy legyen egy kisebb létra, vagy sámli, amiről könnyen feléritek a legfelső polcokat is.

Az étkezőasztal szélessége minimálisan 75-80 cm legyen, így ketten is kényelmesen leülhettek egymással szemben, illetve a tálalás is könnyen megy majd.

Hogy kényelmesen üljetek, az asztal magassága 74-80 cm között legyen, a székek magassága pedig 45-48 cm. A kényelmes beüléshez a székek mögött lehetőleg 70-80 cm-t kell kihagyni, így könnyedén hátra tudjátok tolni a székeket és kényelmesen le tudok ülni.

Szóval ne feledjétek, mielőtt nekiálltok a konyha berendezésének, konyhabútor elkészítésének, készítsetek egy klassz tervet, amit jól átgondoltok!


Kovács Krisztián
Kényelemszakértő

Kényelemszakértő.hu


Kapcsolódó cikkek

Ágytakarós franciaágyak

Ágytakarós franciaágyak

Ha nem szeretsz minden nap beágyazni, kattints a megoldásért!
Fali lámpák gyermekeknek

Fali lámpák gyermekeknek

Fali lámpa a gyerekszoba őrzője...
Gyerek író- és számítógépasztalok

Gyerek író- és számítógépasztalok

Kattints, hogy a megfelelőt választhasd gyermekednek!
Étkezőgarnitúrák

Étkezőgarnitúrák

Praktikusabb garnitúrában venni az étkező berendezését. De milyen szempontok alapján válasszunk?
Sarokétkezők

Sarokétkezők

Ha sok vendéget szoktál fogadni, jó választás lesz egy sarokétkező!