Kényelemszakértő.hu

Lakberendezési cikkek és bútorvásárlási tanácsok a Kényelemszakértőtől

 

Konyha

A tökéletes konyha megtervezése

Na de milyen a tökéletes konyha?

A konyha megtervezése során először a munkafolyamatok sorrendjét kell meghatározni, azaz mit-mi után teszel? Ha ennek figyelembevételével tervezitek meg a konyha elrendezését és a gépek, eszközök elhelyezkedését, sok-sok bosszúságtól és fölösleges mászkálástól kímélitek meg magatokat.

Az ideális sorrend nagyjából így néz ki:

  1. A bevásárlást követő elpakolás, tárolás
  2. Főzés előtti előkészítés, tisztítás, feldolgozás, hulladék
  3. Sütés-főzés, meg ami ezzel jár, pl. turmixgép
  4. A kész ételek tálalása
  5. Most jön a java! Étkezés...
  6. Mosogatás (géppel és kézzel), szemét kidobása
  7. Tisztára mosott evőeszközök, tányérok, edények visszahelyezése

Az első lépés az előkészítés, amihez nagy munkafelület kell. Ezt lehetőleg a munkapulton alakítsátok ki, de ha nincs elég hely, akkor a konyhaasztal is megteszi. Ha a munkapulton sikerül kialakítani, akkor célszerű a mosogató és a tűzhely között lennie, hiszen az előkészítés után a főzés következik. Szükség van még egy nagyobb munkafelületre a tűzhely és az étkező között is, hogy legyen hely tálalni. A mosogatótálcát lehetőleg a konyha középpontjába helyezzétek, mivel a legtöbbet használt eszköz lesz nap mint nap!

Fontos még a tér! Hogy kényelmesen hozzáférjetek minden eszköz, kényelmesen kinyitható legyen a hűtő, a sütő és a szekrények ajtaja és még el is férjetek előtte, minimum 120 cm mozgásteret kell hagyni. Ha egymással párhuzamos konyhát terveztek, ennek akkor is így kell lennie, azaz a két konyhabútor sor között is 120 cm-t kell hagyni!

A felső szekrények magassága sokféle lehet, de 60-90 cm között van az átlag. A munkapult és a felső szekrények között kb. 50-60 cm helyet kell kihagyni. Ha teljes magasságú kamraszekrényt is beépítetek, arra is figyelni kell, hogy legyen egy kisebb létra, vagy sámli, amiről könnyen feléritek a legfelső polcokat is.

Az étkezőasztal szélessége minimálisan 75-80 cm legyen, így ketten is kényelmesen leülhettek egymással szemben, illetve a tálalás is könnyen megy majd.

Hogy kényelmesen üljetek, az asztal magassága 74-80 cm között legyen, a székek magassága pedig 45-48 cm. A kényelmes beüléshez a székek mögött lehetőleg 70-80 cm-t kell kihagyni, így könnyedén hátra tudjátok tolni a székeket és kényelmesen le tudok ülni.

Szóval ne feledjétek, mielőtt nekiálltok a konyha berendezésének, konyhabútor elkészítésének, készítsetek egy klassz tervet, amit jól átgondoltok!


Kovács Krisztián
Kényelemszakértő

Kényelemszakértő.hu


Kapcsolódó cikkek

Rugós matracok

Rugós matracok

Az oldalt alvók választása: a rugós matrac.
Plüss, mikroplüss szövetek

Plüss, mikroplüss szövetek

Puha szövetek olcsón. Vajon jó választás?
Kanapé mindennapos alvásra

Kanapé mindennapos alvásra

Kicsi lakásba kanapé alvásra. De melyik jó mindennapos alvásra?
Elemes gyerekszoba bútorok

Elemes gyerekszoba bútorok

Gyerekszoba berendezése ugyanolyan bútorcsaláddal. Ez sem lehetetlen!
Fa és bútorlapos asztalok

Fa és bútorlapos asztalok

Óriási választék, természetes megjelenés. Kattints a részletekért!