Kényelemszakértő.hu

Lakberendezési cikkek és bútorvásárlási tanácsok a Kényelemszakértőtől

 

Fessünk, de hogyan?

Örök kérdés: Szakemberrel csináltassuk, vagy magunk végezzük? Gyermekkoromban mást sem hallottam a szüleimtől, hogy a festés milyen bonyolult és nehéz munka.

Hogy valójában mennyire nehéz, az rögtön az első alkalommal kiderül. Szerintem inkább az előkészületek és a festést követő takarítás a legnehezebb, de ezt mindenki döntse el maga.

Hogy segítsek az előkészületekben, az alábbiakban elolvashatjátok a festéshez szükséges alapvető tudnivalókat. Persze ez nem a profiknak szól, de ha most akarjátok felújítani a lakásotokat, talán jól jöhet ez az információ.

Festés

Ha a szobafestés mellett döntünk, nem kell kétségbe esni: Elő az ecsettel! Költséghatékony megoldás lehet, ha magunk festjük ki lakásunkat. Némi előkészítést igényel, de ha nekilátunk könnyedén boldogulunk majd.

Első lépés: a szín kiválasztása

Legfontosabb feladat a megfelelő szín kiválasztása. Mielőtt nyakunkba vennénk a várost és festékboltról-festékboltra járnánk, jó ha már kész elképzelésünk van a színekről. Nem szerencsés az adott üzletben vitatkozni, hogy milyen színű legyen a nappali, vagy a hálószoba. Választásunknál fontos szerepet játszik a praktikum, illetve a kívánt hatás. A gyerekszoba esetében jó választás lehet a fehér szín, amit nagyon könnyű javítani, mint egy-egy speciálisan kikevert árnyalatot.

Ha a színes fal mellett döntünk, jó tudni, hogy a világos színek tágítják, a sötétek pedig összenyomják a teret. Amikor kiválasztottuk a színt vagy színeket, írjuk fel a típust és a festék kódját is. Így nagyban megkönnyítjük dolgunkat, ha egyszer javítanunk kell majd a festést. Számoljuk ki pontosan, hány négyzetméternyi felületet kell lefestenünk, és érdeklődjünk a festékboltban, hogy hány rétegben kell felhordani a festéket a tökéletes takarásért.

Második lépés: letakarni mindent

Ha szeretnénk megvédeni bútorainkat a festékpöttyöktől, nem árt ha beszerzünk néhány négyzetméter takarófóliát. Nagyobb helység esetén toljuk középre a bútorokat, és ott takarjuk le őket. Néha azonban megesik, hogy a bútoroktól nem férünk hozzá a falakhoz. Ilyenkor nincs más hátra, mint átpakolni a másik szobába. A padlót szintén fóliával védhetjük meg, leragasztva a küszöböket, ajtókereteket, ablakkereteket. Ehhez használjunk papír ragasztószalagot, ami a munkánk végeztével nagyon könnyen eltávolítható. Az üvegfelületek karcolódásának elkerülésének érdekében ügyeljünk arra, hogy ne csöppenjen festék az ablakokra, mert ezeket gyakran csak karcolásokkal tudjuk eltávolítani. Ha tökéletesen szeretnénk dolgozni, nem árt eltávolítani a kapcsolókat, dugaljakat, majd a festés végeztével, száradás után visszaszerelni. Ha nem bízunk magunkban, ezt hagyjuk szakemberre.

Harmadik lépés: alapozás

Új falfelület esetén ez nem nagy munka, azonban régebbi falak esetében több feladat vár ránk. A régi festéket és tapétát le kell kaparni és csak ezután kezdhetjük meg a glettelést, azaz a felület kijavítását. Javaslom a kész glettanyag megvásárlását, ami már előre el van készítve a felhasználáshoz. A felhordáshoz és simításhoz használjunk spaklit, amit szintén minden festéküzletben megvásárolhatunk. Várjuk meg, míg teljesen megszárad a glettanyag, majd csiszoljuk át a felületet.

Az alapozófestéket pontosan és ügyesen kell felvinni, ugyanis ha ezt jól hordjuk fel, a legextrémebb, legvadabb színeket is foltmentesen tudjuk felkenni. Az, hogy hány réteg után tökéletes a fedés, festéke és anyaga válogatja. A nagyobb felületeken használjunk teddy hengert – óvatosan vigyük fel rá a festéket, nehogy foltos legyen –, az aprólékosabb munkát igénylő területeken váltsunk ecsetre. Fontos, hogy az ecsetet mindig tegyük hígítóba, amikor hosszabb időre leáll a munka (például éjszakára), mert a beleszáradt festéket szinte lehetetlen eltávolítani.

Festés után várjuk meg, amíg a felület teljesen megszárad, szellőztessük a falakat, és természetesen a festékszagot is űzzük ki a helyiségből. Teljes száradás előtt ne költözzünk vissza a szobába!

Negyedik lépés: a szín kiválasztása

Létezik egy úgynevezett színkör, amely segít abban, hogy a megfelelő hatást tudjuk elérni a festés során, illetve hogy olyan színű kiegészítőket válasszunk, amelyek illenek a falakhoz.

Egy szín árnyalatai: ez kiváló, ha nem akarunk tévedni, vagy rosszul választani. Játszunk a sötétebb, illetve világosabb árnyalatokkal, így érdekes térhatásokat érhetünk el.

Harmonizáló színek: a színkörön egymás mellett található színek harmonizálnak egymással. Például a pirosat és a narancsot nyugodtan használhatjuk együtt.

Kontrasztok: ha érdekes, meglepő kontrasztokat szeretnék teremteni, válasszuk a színkörben egymással szemben található színek árnyalatait. Pl. zöld - narancs

Fontos, hogy 5 fok alatt ne kezdjünk neki a festésnek! Minél melegebb van, annál jobb, mivel könnyebben szárad a festék!


Kovács Krisztián
Kényelemszakértő

Kényelemszakértő.hu


Kapcsolódó cikkek

Fali képek

Fali képek

Egy kép nagyon fel tudja dobni a szoba hangulatát. Nem hiszed? Próbáld ki!
Alaprajz készítés

Alaprajz készítés

Alaprajz készítés egyszerűen. Kattints ide, és olvasd el, hogy mire kell odafigyelned!
Hálószoba

Hálószoba

Ha egy igazán jót szeretnél aludni, fontos a berendezés! Kattints a tippekért!
Hogyan válasszunk bútort?

Hogyan válasszunk bútort?

A kárpitos bútorok kiválasztásában is segítségedre leszünk. Kattints a részletekért!
Szövetek kopásálósága

Szövetek kopásálósága

Mi is az a Martindale-szám? Kattints és olvasd el!