Kényelemszakértő.hu

Lakberendezési cikkek és bútorvásárlási tanácsok a Kényelemszakértőtől

 

Valódi bőr anyagok

Mivel manapság rengeteg műanyag van a környezetünkben, óhatatlanul is vonzódunk a természetes anyagokhoz, mint a bőrhöz. A bőr az ember által egyik legrégebb óta használt természetes anyag.

A bőr a természetet jelenti számunkra. Szeretjük az illatát, a tapintását és a textúráját. A bőr a bútorgyártásban is fontos szerepet tölt be rendkívüli tulajdonságai miatt.

A viszonylag nagy mennyiségben rendelkezésre álló marhabőr mellett - bár jóval kisebb mennyiségben - különlegességnek számító bivaly, vízibivaly, antilop, zebra, és strucc bőröket is felhasználnak.

A bőrrel kapcsolatban jónéhány tévhit él az emberekben a minőséggel, a bőr tulajdonságaival és a bőr ápolásával kapcsolatosan. Általában kevéssé ismert tény, hogy a feldolgozás módjától függően jónéhány fajta bőr létezik és ezeknek a felhasználó szempontjából fontos tulajdonságai és ennek következtében ápolási igényei és módszerei is jelentősen különböznek. Ezért mielőtt még vásárolni indulnánk, először a leendő bútorunkkal kapcsolatos saját elvárásainkat és a felhasználás várható körülményeit kell számba vennünk. Ha ez sikerült, egy hozzáértő szakember segítségével sokkal könnyebb lesz kiválasztani a célnak és az igényeknek legmegfelelőbbet.

A valódi bőr jellemzői

A bútorbőr szinte kizárólag marhabőrből készül, nagyobb részt európai tenyészetekből, de a tengerentúlról is származhat. A bőr olyan termék, amely magán viseli a természet különböző nyomait. Az európai bőrön kevesebb a természeti jegy, mint a tengerentúlin, mert ott az állatokat szabadabban tartják. Ezek a jegyek többé-kevésbé észrevehetőek, láthatóak. Az állat hosszabb-rövidebb élete során számtalan olyan hatás érheti, mely sérülést okoz bőrén. Ezek lehetnek: rovarcsípés, szögesdrót vagy szarvak általi harci sérülés. Származhatnak az őstermelőtől, vagy a hajcsártól, aki vágóhídra tereli az állatot. Betegségtől, operációból eredő hegek is maradhatnak az állat bőrén.

A vágóhidakról kikerülő bőrt nem lehet teljes vastagságában feldolgozni, ezért egy elsődleges tisztítás után több részre hasítják. A hasítás utáni felső rész az úgynevezett színbőr; az alsó-, húsrész pedig a hasíték vagy spalt bőr. Bútorbőrként általában a színbőrt használják, mert lágyabb, tartósabb, ellenállóbb. Ezután további tisztítás következik, majd hordókba rakják és színezik. Végső formáját egy fedő és védő festékréteg felvitele után kapja.

A bőrhibák nagy része fedett. Ezek a jegyek a valódi bőr jellegzetességei, egyáltalán nem befolyásolják tartósságát. A bőr különlegesen lágy tapintású, kényelmes és meleg, melyet az enyhén nyitott pólusokon keresztül létrejövő hőmérséklet kiegyenlítődés okoz. Használat során ugyanúgy, mint más bőrtermékeknél (táska, cipő, kabát,) a bőrön ráncok képződnek, melyek a garnitúrát patinásabbá, nemesebbé, egyedivé teszik. Ez főleg az üléseken és a kartámlákon mutatkozik.

Az antik bőr típus jellemzője a Pull-up hatás, azaz a bőr a hajtásoknál, ráncok élén, ill. nyomás, karcolás hatására kivilágosodhat. Ez a bőr különlegessége, ez adja a bőr antik jellegét, melyre neve is utal.

A valódi bőr ápolása

A bőrbútor - mint minden egyéb használati tárgyunk - ápolást igényel. Megfelelő ápolás mellett a bőrbútor élettartama hosszabb lesz, és szépségét tovább megőrzi. A bőrbútorok tisztításához és ápolásához kizárólag erre a célra kifejlesztett szereket szabad használni! Az általános bútorápolószerek használata nem ajánlott még akkor sem, ha használati útmutatójukban a bőrbútor szerepel.

Semmiképpen nem szabad oldószer és szilikon tartalmú szereket használni, mert ezek jelentős károkat okozhatnak! Előfordulhat, hogy kifejezetten bőrbútor tisztításra kifejlesztett szerek oldószert tartalmaznak. Ezek házi használatát tanácsos elkerülni.

Néhány tanács:

 • A bőrbútor száraz, meleg helyiséget igényel! Az ideális páratartalom 50-70%, az ideális hőmérséklet 15-30 °C.
 • Védeni kell a bőrt közvetlen napfénytől, sugárzó hőtől, illetve a szélsőségesen száraz vagy nedves helytől!
 • A bőrt célszerű puha kefével rendszeresen kiporszívózni, így a bőr pólusai megtisztulnak a portól, segítve annak természetes szellőzését!
 • A rászáradt port, vagy szilárdabb szennyeződést óvatosan, nedves ruhával távolítsuk el, majd gyapjúkendővel töröljük szárazra!
 • Folyadékot nedvszívó ruhával lehetőleg azonnal itassuk fel! A felszínt ne dörzsöljük!
 • Foltokat, pecséteket szappanos, nedves ruhával távolítsuk el! Minél hamarabb kezeled a keletkezett szennyeződést annál jobban el tudjuk majd távolítani!
 • A bútort évente kétszer "speciális" bőrápolóval kenjük át!

A valódi bőr anyagok előnyei:

 • tartós, kopásálló anyagok
 • jól tűrik a nedvességet
 • nagyon könnyen tisztíthatóak
 • kellemes az illatuk
 • rengeteg színben kaphatóak

A valódi bőr anyagok hátrányai:

 • télen hidegnek, nyáron melegnek érezzük
 • ruha nélkül van akit irritál a felületük
 • magas ár (de magas minőség)

Kovács Krisztián
Kényelemszakértő

Kényelemszakértő.hu


Kapcsolódó cikkek

Forgószék kontra padló?

Forgószék kontra padló?

Hogyan védheted meg a padlót a forgószéktől? Kattints a részletekért!
Design kanapék

Design kanapék

Mutatós kanapék, melyek akár alvásra is alkalmasak. Lehetséges ez?
Forgószékek, tárgyalószékek

Forgószékek, tárgyalószékek

Rengeteg stílus és forma. Kattints és tudd meg hogyan válassz!
Ágytakarós franciaágyak

Ágytakarós franciaágyak

Ha nem szeretsz minden nap beágyazni, kattints a megoldásért!
Elemes gyerekszoba bútorok

Elemes gyerekszoba bútorok

Gyerekszoba berendezése ugyanolyan bútorcsaláddal. Ez sem lehetetlen!