Kényelemszakértő.hu

Lakberendezési cikkek és bútorvásárlási tanácsok a Kényelemszakértőtől

 

Hogyan válasszunk kanapét?

Újabb cikk jelent meg a Szép Otthonban a Kényelemszakértőtől. Ha nem láttad, most elolvashatod...

A kényelem az egyik legfontosabb szempont!

Mióta valaki kitalálta, hogy kényelmesebb, mint a döngölt föld vagy az istállóban lévő szalma, azóta kortól, nemzettől és kultúrától függetlenül az ülőbútor minden otthon kötelező elemévé vált. Kis helyet foglal, ugyanakkor több funkcióval bír – árulja el a kanapék népszerűségének titkát Kovács Krisztián.

Hogyan válasszuk ki a nekünk leginkább megfelelőt? Ehhez ad néhány tippet a Kényelem Szakértő.

Szeretnénk összecsukva leülni rá, és kényelmesen elhelyezkedni rajta a tv nézéshez? Esetleg aludnánk rajta, akár kettesben is? Netalán a gyerekszobába kellene? Először is azt kell eldöntenünk, hogy a kanapét milyen célra szeretnénk használni. Hogy a kiválasztott szerzeményünkkel hazaérve ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés, mérjük le, mekkora helyünk van a lakásban a számára. Ha kinyitható darabot szeretnénk, ne felejtsük el ezt is lemérni és felírni. Mielőtt nekivágnánk, hogy megtaláljuk álmaink kanapéját, vegyünk magunkhoz egy függönydarabot, festék színmintát vagy mondjuk a meglévő bútor egy kisebb alkatrészét. Így felfegyverkezve biztosak lehetünk benne, hogy új szerzeményünk színében és anyagában is passzolni fog a lakásunkba.

Bármilyen hihetetlennek is tűnik, egy kanapé kiválasztásakor az árnál és a kinézetnél is nagyobb súllyal nyom a latban a kényelem. Legalábbis egy 2007-ben végzett felmérés során a megkérdezettek 77 százaléka így rangsorolt.

Egy kanapé pedig akkor igazán kényelmes, ha megfelelő beülő mélysége van. Ez az a távolság, amely az elejétől a háttámláig húzódik. Optimális esetben ez meg kell egyezzen a combunk hosszával. Fontos még az ülőfelület magassága is, amely 45 cm körüli szokott lenni. A másik nagyon fontos szempont a háttámla kialakítása. Manapság divatosak a levehető párnás háttámlák, de rengeteg hagyományos kialakítású darabot is találunk. A párnás darabok előnye, hogy levéve egyből heverőként is használhatóak, a fix háttámlásoké viszont a jó tartás. Erről csak úgy győződhetünk meg, ha kipróbáljuk – buzdít a körültekintő mérlegelésre Kovács Krisztián.

Vásárláskor nagy dilemmát szokott okozni az is, hogy rugós vagy szivacsos darabot válasszunk. Anyagok tekintetében főleg a rugós és a szivacsos, vagy hab alapú kanapék a legelterjedtebbek. Mindkettő biztosíthatja a kényelmet és a tartást. A szivacsos kanapék jellemzője a kissé merevebb tartás, magasabb üléspozíció, míg a rugós kanapéké a nagyobb mozgástér, kissé mélyebb ülésmagasság. Egyetlen fontos szempont van csupán: hogy megőrizzék rugalmasságukat! A közhiedelemmel ellentétben a mai szivacsos kanapék is igen kényelmesek és sokáig rugalmasak maradnak. Ha egyedül nem tudunk dönteni, kérdezzük meg az értékesítőt, hogy melyiket ajánlja, illetve mennyi garanciát vállalnak a termékre.

Ha a kanapét alvásra is szeretnénk használni, akkor a legfontosabb, hogy megfelelő tartással rendelkezzen, és kényelmesen elférjünk rajta. Mérlegelnünk kell azt is, hogy mindennapos alvásra használjuk vagy vendégágynak. Egy személyre kell vagy kettőre? Ha mindennapos alváshoz választunk, akkor mindenképpen próbáljuk ki – vélekedik Kovács Krisztián.

Ha már az alvásnál tartunk, ne feledkezzünk meg az ágyneműtartóról sem. Jó hír, hogy a mai kanapéknak már ágyneműtartós az alja. Ezek mérete azonban elég változatos. A fix háttámlásoké kisebb, az újabb, párnás típusoké nagyobb. Sőt, akad olyan is, amelyiknek az ülőlappal szinte megegyező méretű az ágyneműtartója.

Kovács Krisztián, Kényelem Szakértő szerint úgy győződhetünk meg leginkább arról, hogy a kiszemelt kanapé mennyire kényelmes, ha kipróbáljuk.

Jobbos vagy balos? Sokan nem tudják, hogy egy sarokülőgarnitúra mikor jobbos és mikor balos. Minden esetben szemből kell nézni és a mérvadó az ágyazható rész: ha a bal oldalon van, akkor a sarok balos, ha a jobb oldalon, akkor jobbos. Karfás kanapék esetében a karfa dönti el a kanapé állását és itt is szemből kell nézni: ha a karfa a bal oldalon van, akkor a kanapé balos, ha a jobb oldalon, akkor jobbos.


Kovács Krisztián
Kényelemszakértő

Kényelemszakértő.hu


Kapcsolódó cikkek

Burkolatok kiválasztása

Burkolatok kiválasztása

A burkolatok kiválasztásában is kapsz egy kis segítséget. Kattints és olvasd el!
Ágytakarós franciaágyak

Ágytakarós franciaágyak

Ha nem szeretsz minden nap beágyazni, kattints a megoldásért!
Hogyan válasszunk tinibútort?

Hogyan válasszunk tinibútort?

A legnehezebb korszakban stílust választani is nehéz. Adunk hozzá egy kis segítséget!
Tv-állványok

Tv-állványok

Egy stílusos tv-állvány is elengedhetetlen!
Étkezőasztalok

Étkezőasztalok

Nem is gondolnád, mennyi féle étkezőasztal létezik. Ha nem hiszed, kattints!