Kényelemszakértő.hu

Lakberendezési cikkek és bútorvásárlási tanácsok a Kényelemszakértőtől

 

Hogyan válasszunk bútort?

Újabb cikk jelent meg a Szép Otthonban a Kényelemszakértőtől. Ha nem láttad, most elolvashatod...

A bútorvásárlás nem kis anyagi befektetés, ezért vásárlás előtt jó, ha alaposan végiggondoljuk, mire van szükségünk, hogy tényleg azt a bútort válasszuk ki, ami minden igényünket kielégíti. Kovács Krisztián kényelemszakértő ehhez ad néhány gyakorlatias tanácsot, illetve azt is megtudhatjuk tőle, mi a teendő, ha problémánk van a megvásárolt termékkel – hogyan érvényesíthetjük a garanciát.

Többrészes vagy sarok ülőgarnitúra vásárlásakor a méret a legfontosabb tényező. Egy sarokülőnél általában fontos szempont az is, hogy az egyik oldala beférjen a fal és az ajtó közé. A legegyszerűbben úgy lehet erre felkészülni, hogy lemérem, mennyi helyem van, majd ezt egy a tíz arányban lekicsinyítve egy lapra lerajzolom – hívja fel a figyelmet Kovács Krisztián, kényelemszakértő. A kiszemelt bútort szintén méretarányosan le kell kicsinyíteni, papírlapból kivágni így, látni fogjuk, hova fér el a bútor – vagy hova nem.

Az ülőgarnitúráknál azt is végig kell gondolni, hogy melyik a hosszabb oldala a bútornak, mert általában az a része ággyá alakítható. S nem mindegy, hogy melyik irányba nyílik, úgy mennyi helyet foglal. A kiválasztásba ezt is bele kell kalkulálni.

A garnitúrák kiválasztásakor mérlegelendő szempont lehet a szövet minősége. A legegyszerűbbek a mikroplüss anyagok, amik könnyen nyúlnak, ellenben olcsók és sokféle színben kaphatók. Léteznek zsenília bútorszövetek is, itt számítani kell rá, hogy egy nagy bordázatú, nem túl sűrű szövésű zsenília bútorszövet hamar elkopik. A mikroszálas anyagok ellenben kellemes tapintásúak és nagyon rugalmasak. Mostanában nagyon közkedvelt az úgynevezett textilbőr anyag, ami jó minőségű, csakúgy, mint az úgynevezett szennytaszító és a lemosható anyagok. A valódi bőr bútorok választásakor kalkuláljuk be azt is, hogy ezt az anyagot ápolni kell, ha sokáig meg akarjuk őrizni a jó minőségét – foglalja össze a tudnivalókat a kényelemszakértő.

Kanapévásárlásnál hasonlóak a szempontok, de a legfontosabb kérdés, hogy minden napos alvásra szánjuk vagy csak vendégágynak.

Szekrények, szekrénysorok közül választhatunk a lapra szerelt és a készre szerelt fajták közül. Az anyag minősége között nincs lényeges különbség, itt inkább az élfóliát érdemes közelebbről szemügyre venni. Meghosszabbíthatjuk a bútor élettartamát, ha évente egyszer meghúzzuk benne a csavarokat, így nem fog kilazulni és aztán tönkremenni – javasolja Kovács Krisztián. – Konyhabútor vásárlásakor lehetőleg ne engedjünk az irreálisan hangzó csábításnak: a nagyon olcsón árult komplett bútorok minősége hagy maga után kívánnivalót. Ha utólag a sütőt szeretnénk beépíteni a szekrénybe, csak olyat vegyünk, amelyiknek hűthető az ajtaja. Ellenkező esetben megrongálja a bútort, s ez nem a bútorgyártó hibája.
Minden körültekintésünk ellenére mégis előfordul, hogy a bútorral probléma akad. Hogy a garancia érvényesítése minél gördülékenyebben menjen, már a vásárláskor érdemes néhány dologra odafigyelni.

A megvásárolt termékről legyen írásos igazolás: számla, szállítólevél vagy átvételi elismervény. Ezen szerepeljen a vásárlás dátuma, a termék pontos, minél részletesebb megnevezése, a kárpit kódja, illetve az, hogy a termék milyen állású. Ezekre a részletekre egy idő után nem emlékszünk, viszont a garancia érvényesítése során ezek lesznek az első kérdések. Intézkedni mindig ott kell, ahol a bútort vettük. Ebben az esetben ne felejtsünk el egy fontos dolgot: nem a kereskedő tehet róla, ha rossz a termék, hanem a gyártó. A megoldáshoz azonban a kereskedő fog hozzásegíteni bennünket. Törekedjünk hát gördülékeny együttműködésre, úgy hamarabb célt érhetünk – tanácsolja Kovács Krisztián.

Ha gondunk van, a 30-35 kg-nál nehezebb terméket nem nekünk kell bevinni a boltba, kijönnek, megnézik. A kereskedő/gyártó viszi el az árut, ha javításra van szükség. Amennyiben a bútort cserélni kell, ugyanolyat kell kapnunk, mint ami tönkrement. A bútorokra egy év garancia jár, a bútor fajtájától függetlenül. Ez alól csak az jelent kivételt, ha a gyártó kínál extra garanciát egyes termékekre.


Kovács Krisztián
Kényelemszakértő

Kényelemszakértő.hu


Kapcsolódó cikkek

Elemes bútorok

Elemes bútorok

Akár az egész lakást berendezheted egy bútorcsaládból.
Hogyan válasszunk matracot?

Hogyan válasszunk matracot?

A hálószoba legfontosabb része, a matrac. Kattints, hogy könnyebben válassz!
Lemosható szövet

Lemosható szövet

A lemosható szövet a legjobb választás! Kattints és olvasd el, hogy miért!
Gyerekszoba

Gyerekszoba

A gyerekszoba az élet megalapozása. Kattints, hogy megtudd, mi minden kell a berendezéséhez!
Kanapé vendégágynak

Kanapé vendégágynak

Válassz egy kanapét vendégágynak. Mikor jó választás?