Kényelemszakértő.hu

Lakberendezési cikkek és bútorvásárlási tanácsok a Kényelemszakértőtől

 

Nappali

Az élet-tere: a nappali

Már a név is meghatározó: nappali. Kellemes időtöltés, együtt a családdal, kényelmes, tágas térben, így nem mindegy, hogy mekkora a mérete. Lehetőleg a legnagyobb helységet válasszuk erre a célra, de körültekintő elrendezéssel.

Kezdjük az ülőgarnitúrákkal, kanapékkal és fotelekkel.

A kanapék általában 2-3 személyesek, méretük 150-240 x 90-100 cm között mozog, míg a foteleké 80-100 x 90 cm. Ezek együtteséből lesz a klasszikus 3-2-1 ülőgarnitúra. A tökéletes elrendezéshez tervezd meg egy papíron, miként férsz majd el a nappaliban.

Ha sokat olvastok, tervezzetek a fotel mellé állólámpát is, ami a tévénézés közben is jól jöhet, kiváltképp, ha állítható a fényereje.

A tévét lehetőleg szemmagasságban, vagy néhány centivel alacsonyabban helyezzétek el, így a nyakatoknak is kényelmesebb lesz, mivel kevésbé fárasztó enyhén lefelé tartani a fejeteket.

A dohányzóasztal esetében szintén fontos a magasság, mivel igazodnia kell az ülőgarnitúrátok, kanapétok magasságához, azaz ha mélyebb az ülőfelület, alacsonyabb dohányzóasztalt válasszatok!

Sokan ragaszkodnak a klasszikus szekrénysorhoz, ami nélkül szinte elképzelhetetlen a nappali berendezése. Ha tehetitek, csak akkor helyezzetek el szekrénysort a nappaliban, ha kicsi a hely és minden cm-re szükségetek van! A szekrénysor helyett inkább egy-két könyvespolcot, komódot válasszatok, így nagyobb és szellősebb teret kaptok a végén.

Ha a nappalit valóban csak a nappali együttlétre használjátok, lehetőleg a lakás központjában legyen, de közel a bejárathoz, így a vendégeket nem kell átmasíroztatni az egész lakáson.

Családi házak esetében mindenképpen alakítsatok ki egy nagyobb teraszajtót, vagy eltolható üvegfalat, ami nyáron nagyon hatásos tud lenni – ezzel is megnövelve a nappali méretét.

Sokan a nappalit használják alvásra is – kisebb lakásokban – így ennek a funkciónak meg kell felelnie. Ebben az esetben a kanapé, vagy ülőgarnitúra kiválasztása a legkritikusabb, hiszen könnyedén elronthatjuk a pihenésünket egy kényelmetlen fekhellyel. Sokan a vendégek kényelmét helyezik előtérbe, ahelyett, hogy a maguk pihentető alvására gondolnának. Ez nem helyes, hiszen ha fáradtan kelünk, az nagymértékben rontja a teljesítményünket.

Tehát a jól megtervezett nappali, szinte minden igényt kielégítő tud lenni. De ehhez meg kell tervezni…


Kovács Krisztián
Kényelemszakértő

Kényelemszakértő.hu


Kapcsolódó cikkek

Az ülőgarnitúrák tipikus hibái

Az ülőgarnitúrák tipikus hibái

Az ülőgarnitúrák felépítéséből következtethetünk a minőségre. Kattints és olvasd el!
Hogyan válasszunk matracot?

Hogyan válasszunk matracot?

A hálószoba legfontosabb része, a matrac. Kattints, hogy könnyebben válassz!
Üveg dohányzóasztalok

Üveg dohányzóasztalok

Üveglapos dohányzóasztal - a nappali éke.
Forgószékek, tárgyalószékek

Forgószékek, tárgyalószékek

Rengeteg stílus és forma. Kattints és tudd meg hogyan válassz!
Gyerekszoba

Gyerekszoba

A gyerekszoba az élet megalapozása. Kattints, hogy megtudd, mi minden kell a berendezéséhez!