Kényelemszakértő.hu

Lakberendezési cikkek és bútorvásárlási tanácsok a Kényelemszakértőtől

 

Nappali

Az élet-tere: a nappali

Már a név is meghatározó: nappali. Kellemes időtöltés, együtt a családdal, kényelmes, tágas térben, így nem mindegy, hogy mekkora a mérete. Lehetőleg a legnagyobb helységet válasszuk erre a célra, de körültekintő elrendezéssel.

Kezdjük az ülőgarnitúrákkal, kanapékkal és fotelekkel.

A kanapék általában 2-3 személyesek, méretük 150-240 x 90-100 cm között mozog, míg a foteleké 80-100 x 90 cm. Ezek együtteséből lesz a klasszikus 3-2-1 ülőgarnitúra. A tökéletes elrendezéshez tervezd meg egy papíron, miként férsz majd el a nappaliban.

Ha sokat olvastok, tervezzetek a fotel mellé állólámpát is, ami a tévénézés közben is jól jöhet, kiváltképp, ha állítható a fényereje.

A tévét lehetőleg szemmagasságban, vagy néhány centivel alacsonyabban helyezzétek el, így a nyakatoknak is kényelmesebb lesz, mivel kevésbé fárasztó enyhén lefelé tartani a fejeteket.

A dohányzóasztal esetében szintén fontos a magasság, mivel igazodnia kell az ülőgarnitúrátok, kanapétok magasságához, azaz ha mélyebb az ülőfelület, alacsonyabb dohányzóasztalt válasszatok!

Sokan ragaszkodnak a klasszikus szekrénysorhoz, ami nélkül szinte elképzelhetetlen a nappali berendezése. Ha tehetitek, csak akkor helyezzetek el szekrénysort a nappaliban, ha kicsi a hely és minden cm-re szükségetek van! A szekrénysor helyett inkább egy-két könyvespolcot, komódot válasszatok, így nagyobb és szellősebb teret kaptok a végén.

Ha a nappalit valóban csak a nappali együttlétre használjátok, lehetőleg a lakás központjában legyen, de közel a bejárathoz, így a vendégeket nem kell átmasíroztatni az egész lakáson.

Családi házak esetében mindenképpen alakítsatok ki egy nagyobb teraszajtót, vagy eltolható üvegfalat, ami nyáron nagyon hatásos tud lenni – ezzel is megnövelve a nappali méretét.

Sokan a nappalit használják alvásra is – kisebb lakásokban – így ennek a funkciónak meg kell felelnie. Ebben az esetben a kanapé, vagy ülőgarnitúra kiválasztása a legkritikusabb, hiszen könnyedén elronthatjuk a pihenésünket egy kényelmetlen fekhellyel. Sokan a vendégek kényelmét helyezik előtérbe, ahelyett, hogy a maguk pihentető alvására gondolnának. Ez nem helyes, hiszen ha fáradtan kelünk, az nagymértékben rontja a teljesítményünket.

Tehát a jól megtervezett nappali, szinte minden igényt kielégítő tud lenni. De ehhez meg kell tervezni…


Kovács Krisztián
Kényelemszakértő

Kényelemszakértő.hu


Kapcsolódó cikkek

Vákuummatracok

Vákuummatracok

Praktikus matracok. Kattints a részletekért!
Fali képek

Fali képek

Egy kép nagyon fel tudja dobni a szoba hangulatát. Nem hiszed? Próbáld ki!
Gyerek és ifjúsági ágykeretek

Gyerek és ifjúsági ágykeretek

Óriási választék a kicsiknek. Kattints a részletekért!
Lemosható szövet

Lemosható szövet

A lemosható szövet a legjobb választás! Kattints és olvasd el, hogy miért!
Színek és jelentésük

Színek és jelentésük

A színek kiválasztása is nagyon fontos. Kattints és olvasd el, hogy miért!