Kényelemszakértő.hu

Lakberendezési cikkek és bútorvásárlási tanácsok a Kényelemszakértőtől

 

Lakberendezési stílusok

Lakásvásárlás után, vagy átalakítás előtt, az egyik legnagyobb feladat, kitalálni jövendő otthonunk berendezését.

Lakberendezés. Ez persze nem csak abból áll, hogy lemázoljuk a falakat, leburkoljuk a padlót, felszerelünk egy lámpát és beteszünk néhány bútort. Ilyenkor jó előre elkezdjük bújni a lakberendezési magazinokat, kivagdaljuk a képeket, rajzolgatunk, álmodozunk.

Ahhoz, hogy otthonunk valóban megtestesítse a sweet home (édes otthon) életérzést, alaposan át kell gondolnunk, hogy miként is fog kinézni a végeredmény, hiszen időnk nem kevés részét töltjük majd itt. Ehhez adok némi segítséget...

Először is nézzük meg, hogy milyen stílusirányzatok vannak mostanában:

A technika kihangsúlyozása

Ez a stílus főleg a műszaki eszközökre jellemző. Bútorainkban kevés a high-tech elem, mivel ettől nem nő meg a komfort érzetünk. Azonban könnyedén belevihetünk némi hájteket a lakás berendezésébe néhány fém és üveg kiegészítővel, amelyek akár futurisztikus megjelenést is kölcsönözhetnek otthonunknak. Néha elég egy jól megválasztott tévé és hozzáillő TV-állvány, de extrém formájú világítótestekkel is próbálkozhatunk.

Minél kevesebb, annál jobb

Sokat hallani erről a stílusról mostanában: minimál design. Jellemzői a letisztult formák, szögletes vonalvezetés, nagy tér, minta nélküli szövetek és rengeteg fény. A bútorok szintén szögletesek, általában széles ülőfelülettel, alacsony háttámlával, egyszerű díszpárnákkal készülnek. Kissé olyan, mintha szélesvásznú tévén keresztül szemlélnénk a lakásunkat. Előnye, hogy a kevés bútor és berendezési tárgy miatt egyszerűbb a takarítás, látványosabbak a terek, nagyobbnak hat a tér. Hátránya (bár ez csak a személyes véleményem), hogy nem adja meg azt a kellemes, meleg légkört, amit egy színes, kissé kesze-kusza berendezés adhat. Igaz, ha elhelyezkedünk, általában nagyon kényelmes helyünk lesz és hamarosan megszeretjük, de sokan idegenkednek tőle. Azonban mostanában, főleg a fiatalok és az üzletemberek körében nálunk is hódít, egyre nagyobb teret nyerve.

Modern

Na, talán ez az egyik legtöbbet emlegetett stílusirányzat mostanság. Legfőbb szempont a funkció és az időtállóság, de szerepet játszanak a különleges anyagok is. A bútorok kiválasztásánál fontos, hogy ne rengeteg forma és szín keveredjen és hogy kissé a jövőbe mutató irányzatokat képviseljenek. Ülőgarnitúrák, sarokülők, kanapék esetében az egyszínű szövetek és a bőr, vagy textilbőr (a valódi bőrt ledarálják, szövet hordozóanyagra viszik fel és megfestik – tulajdonságait tekintve megegyezik a valódi bőrével, eltekintve attól az aprócska hiányosságtól, hogy nem érezzük a bőr kellemes illatát) anyagok a jellemzőek. Ha ilyen stílusban szeretnénk berendezni otthonunkat, gondolkodjunk egy űrhajós fejével. Bármit, amit beteszünk a lakásba, ki kell használnunk. Legyen sok-sok funkció, egyszerű, de látványos megjelenésű és nem utolsó sorban egymással harmonizáló.

Rusztikus, népies, romantikus stílus

Igencsak jellemző volt ez a stílus hazánk otthonainak berendezésére úgy egy-két évtizede. Akkoriban mindenki a „koloniál” bútorokat kereste. A stílus maga nem teljesen ezt képviseli. Jellemzői a kézzel készített, durván megmunkált felületek, természetes anyagok használata. Vidéken, kisebb falucskákban találkozhatunk egye-egy eldugott kis parasztházzal, ahol nagyon jó példákat láthatunk eme stílus igényes alkalmazására. Tömör fa ágykeretek, étkezők, konyhabútorok, durván bevakolt falak (itt-ott kihagyva a csupasz terméskövet), favázas garnitúrák, népies motívummal díszített szövetek, kovácsoltvas kiegészítők, kézzel fonott kosarak, stb. Mostanában kevesebb ilyen bútorral találkozhatunk, de a stílus könnyedén megvalósítható egy-egy jól megválasztott szövet, vagy kiegészítő vásárlásával.

Irány dél! A mediterrán hangulat

Ki ne szeretné a kellemes meleg tengerpartokat, a hűsítő tengert, gyönyörű színekben pompázó víz alatti élővilágával, a forró homok simogatását és az állandóan cirógató tengerparti szellőt. Ahhoz, hogy ezt az érzést beköltöztessük otthonunkba, bátran egymás mellé helyezhetünk régit és újat, modern és antik darabokat is. Meleg színekre festett falak, hívogatóan kényelmes ülő-, és fekvőbútorok, rengeteg színes folt és zeg-zug. Kisebb lakásokban is könnyedén elérhetjük, hogy megjelenjen eme stílus, csak használjuk bátran az ecsetet, vegyünk néhány szép szőnyeget, helyezzünk el színes kiegészítőket, mint például folyami kavicsokat, ódon hajóládát, stb. Bútorainkat meleg színekben válasszuk ki, nyugodtan kombinálhatjuk a színeket és szöveteket is, csak egy a fontos: vidám és barátságos hangulatot árasszanak.

Keverjük meg az egészet!

Ha most költözök be, vagy átalakítjátok meglévő otthonotokat, erősen befolyásoló tényező lehet pénztárcánk vastagsága. Az említett stílusok kombinálásával nagyszerű otthonná varázsolhatjátok lakásotokat. Ha nem tudtok dönteni egyik stílus mellet sem, használjatok mindegyikből egy kicsit. Egyetlen fontos dolog van csak: érezzétek jól magatokat, legyen kényelmes és képviselje a személyiségeteket. Csináljatok különböző sarkokat, vagy helységeket! Legyen csak egy mediterrán kuckó a sarokban, vagy modern a konyha, fő a kényelem! Válasszatok egy modern, design kanapét, hozzáillő dohányzóasztallal egy két fonott kosárral, fessétek kellemes meleg színűre a falakat, dobjatok fel egy szellős függönyt, a padlóra kerülhet némi terrakotta burkolat és máris kész a mediterrán fíling!

Fantasztikus érzés egy kényelmes otthonba belépni! Kialakítása tükrözi a személyiségedet, biztosítja a pihenést, színhelyéül szolgál a családi életnek.

Miként rendezd be? Csak kövesd a megérzésed...


Kovács Krisztián
Kényelemszakértő

Kényelemszakértő.hu


Kapcsolódó cikkek

Tálalószekrények

Tálalószekrények

Nagyobb lakások ideális kiegészítője. Hova ajánlott?
Tv-állványok

Tv-állványok

Egy stílusos tv-állvány is elengedhetetlen!
Színek és jelentésük

Színek és jelentésük

A színek kiválasztása is nagyon fontos. Kattints és olvasd el, hogy miért!
Hab matracok

Hab matracok

A habmatrac is jó választás, na de kinek? Kattints és olvasd el!
Plüss, mikroplüss szövetek

Plüss, mikroplüss szövetek

Puha szövetek olcsón. Vajon jó választás?