Kényelemszakértő.hu

Lakberendezési cikkek és bútorvásárlási tanácsok a Kényelemszakértőtől

 

Hogyan válasszunk matracot?

Újabb cikk jelent meg a Szép Otthonban a Kényelemszakértőtől. Ha nem láttad, most elolvashatod...

A pihentető, jó alvás rendkívül fontos. Az éjszakánk minősége pedig nagy mértékben függ attól, hogy milyen ágyon, illetve matracon alszunk. A számunkra megfelelő kiválasztásához nem árt több szempontot is figyelembe vennünk.

Életünk egyharmadát ágyban töltjük. Ágyban vagyunk akkor is, ha betegek vagyunk, vagy egyszerűen csak passzívan akarunk pihenni. Ezért érdemes az ágybetétre kicsit több pénzt áldozni, ugyanis hosszú távú befektetésnek szánjuk a vásárlást.

A hagyományos, kárpitozott franciaágyak esetén egy nyolc-tíz centiméter vastag szivacsozásra szükség van. Azok a cégek, amik valamit is adnak magukra, azt csinálják, hogy a rugósorok között öt centi széles, hasáb alakú szivacsot tesznek élére állítva. Ettől nemcsak a matrac élettartama növekszik meg, de egy határozottabb, keményebb fekvőfelületet is kapunk.

Az ágykeret, ágybetét kombináció esetén az ágykeretek rengeteg féle anyagból készülhetnek. Azt gondolom, hogy az ár is elég jó irányadó lehet. A húszezer forintos, kétszemélyes ágykereteket, bármennyire is csábító az ára, nem érdemes megvenni. Az ágykeretek jellemzően fenyőből vagy egyéb keményfából készülnek, de kaphatóak fém ágykeretek is – tanácsolja Kovács Krisztián, kényelem szakértő.

A matracok esetén olyan széles kínálat van a piacon, hogy ember legyen a talpán, aki ezeken ki tud igazodni. Olyan dinamikus alátámasztást nyújtó ágybetétet válasszunk, mely folyamatosan támasztja gerincoszlopunkat, és képes a gerincünk tehermentesítésére. Egy ilyen ágyon testünk annyira nyomódik a kijjebb álló (váll, csípő) tesztrészek alatt, hogy a gerinc tökéletesen tehermentes helyzetbe kerül, garantálva ezzel a pihentető alvást, a friss ébredést.

A legismertebbek a rugós matracok: ez lehet hagyományos bonell rugós vagy táskarugós szerkezet. Ez utóbbinál a rugók nincsenek egymáshoz kötve, ami azért praktikus, mert ha az egyik fél fordul egyet az ágy egyik oldalán, azt nem fogja érezni az, aki mellette fekszik. Választhatunk habmatracot is: hagyományos, szivacsmatracok, amik viszonylag rugalmasak, esetleg kombinált vagy teljes mértékben memóriás anyagúakat. Ez utóbbiak rendkívül jó fekvést biztosítanak, mert a test hőjére reagálva körbeveszik annak körvonalát. Minél vastagabb ez az anyag, annál jobban, de annál lágyabb is lesz az ágy.

A kókuszmatrac arról kapta a nevét, hogy egy kókuszréteget helyeztek el a matracban rugós vagy fa alappal kombinálva. Ennek a kókuszrétegnek az a funkciója, hogy merevítse, keményebbé tegye a fekvőfelületet. Különösen azoknak kényelmes, akik háton fekve alszanak, mert ezek tényleg kemény matracok. Ha kókuszmatracot vásárolunk, arra nagyon figyeljünk oda, hogy ne hajlítsuk meg, amikor hazaszállítjuk, mert olyan kemény, hogy kettétörik – javasolja a szakértő.

A vákuum matracok esetében a közhiedelemmel ellentétben a vákuum kifejezés a csomagolás technikájára vonatkozik és nem a matrac állagára. Az ilyen terméket, miután hazavittük, huszonnégy órán keresztül nem szabad használni. Ennyi időre van szükség, hogy a matrac visszaálljon eredeti állapotába.

Sokan nem tudják, hogy ágykeret és matrac vásárlása esetén egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ágykeretbe milyen matracot teszünk. Például egy rugós matracot nem szerencsés rátenni egy rugós ágyrácsra. - Az ilyen matrac önmagában elég rugalmas és akkor érvényesül jól, ha teljesen sík, egyenes felületen van feltámasztva. Nagyon jók a rugós ágyrácsok, de csak hab vagy szivacs matracokkal – mondja Kovács Krisztián.

Ahhoz, hogy az éjszaka folyamán zavartalanul, akadálymentesen tudjunk pozíciót váltani, kényelmesen tudjunk helyezkedni, ágyunk hosszának legalább tizenöt, de ideális esetben húsz centiméterrel többnek kell lennie, mint a magasságunk. Hasonló a helyzet az ágy szélességével is: egy felnőtt számára az ideális ágyszélesség kilencven centiméter, de semmiképpen ne legyen az ágy keskenyebb nyolcvan centiméternél. Tehát, ha kétszemélyes ágyat veszünk, a fekvőfelülete legyen legalább százhatvan centiméter széles.


Kovács Krisztián
Kényelemszakértő

Kényelemszakértő.hu


Kapcsolódó cikkek

Íróasztalok, számítógépasztalok

Íróasztalok, számítógépasztalok

A dolgozószoba berendezése is fontos. De hogyan válasszunk megfelelő bútort?
Hogyan válasszunk kanapét?

Hogyan válasszunk kanapét?

Kanapéból is csak a legjobbat! Egy kis segítség a választáshoz.
Fenyő előszobabútorok

Fenyő előszobabútorok

Fenyőt az előszobába is!
Megbántad a vásárlást?

Megbántad a vásárlást?

Hosszú távra tervezett daraboknál nehéz a választás. Kattints pár hasznos segítségért!
Hogyan válasszunk bútort?

Hogyan válasszunk bútort?

A kárpitos bútorok kiválasztásában is segítségedre leszünk. Kattints a részletekért!