Kényelemszakértő.hu

Lakberendezési cikkek és bútorvásárlási tanácsok a Kényelemszakértőtől

 

Gyerekszoba

Ha a gyerekszobát valóban tökéletesen szeretnénk kialakítani, akkor ez nem lesz egyszerű feladat, mivel csecsemőkortól a tini korszakig nem tervezhetünk egyszerre. Más és más igények, fény és színek jellemzőek a különböző korszakokra.

A gyerekszoba több funkciót is ellát egyszerre. Csemeténk ebben alszik, tanul, játszik és a barátait is itt fogadja. Ha kicsi az alapterület, ezt még jobban meg kell tervezni, nem beszélve arról, ha többen is osztoznak rajta. Ha pedig gyermekeink különneműek, a tervezést még jobban át kell gondolnunk...

Első a helység kiválasztása. Ideális a délkeleti, délnyugati tájolás, így kellemes napos lesz, de nem melegszik fel túlságosan. Nem ajánlott az északi tájolás, mivel az hidegebb és kevesebb napfény éri. Lehetőleg a lakás egy nyugodt, csendesebb részét válasszuk a gyerekszobának, így a pihenés, vagy a tanulás mindennemű zavaró behatástól mentes lesz. Ne felejtsétek el, hogy csemetéink sokkal alacsonyabbak nálunk, így a berendezési tárgyakat is ehhez kell igazítani!

Először célszerű kiválasztani a szoba színvilágát. Nyugtató színek: zöld és kék, illetve ezek különböző árnyalatai. A pasztell sárga színek serkentik az agyműködést, de nem okoznak álmatlanságot.

Babaszoba

Eleinte szinte semmi másra nincs szükség, mint nyugalomra és anyai szeretetre. Célszerű olyan bútorokat választani, amelyek bővíthetők, így nem kell túl hamar cserélnünk mindent. Első és legfontosabb a babaágy. Bármilyen formájú, vagy színű lehet, de a gyerekmatrac kiválasztására figyeljünk oda. Kerüljük a műanyagokat, ha lehet, akkor természetes alapanyagút válasszunk. Mindenképpen célszerű egy magasabb pelenkázóasztal beszerzése is, így nem kell hajolgatni közben, valamint egy kényelmes relax fotel a csecsemő szoptatásához is. Jó szolgálatot tehet még egy állítható fényerejű állólámpa, de ne feledkezzünk meg az éjszakai jelzőfényről sem.

Óvodáskor

A padló alapanyaga kiemelt fontosságú, mivel ebben az életkorban a gyermekek idejük nagy részét a padlón játszva töltik. Anyaga semmiképp se legyen hideg kő, inkább padlószőnyeg, parketta, vagy parafa, szőnyeggel ellátva. Hogy ne mocorogjon, a szőnyegek hátulját elcsúszás ellen is biztosítani kell.

Lényeges szempont még a gyerekbútorok elhelyezése. Hagyjunk minél nagyobb teret középen, így lesz helyük játszani. Ehhez lehetőleg minden tárgyat a fal mellé kell helyeznünk. A játékok elhelyezésénél fontos, hogy a picik önállóan elővehessék, és el is tudják rakni a holmikat. Minden kisgyerek szeret rajzolni, vagy gyurmázni, így olyan bútorokat válasszunk, amelyek könnyedén tisztíthatóak, lemoshatóak.

A berendezéskor tartsuk észben, hogy nem mi használjuk majd és nem a mi igényeinknek kell megfelelnie! A kellő fejlődésükhöz és kreativitásuk kibontakozásához nagymértékben hozzájárul egy jól megtervezett gyerekszoba, így soha ne felejtsük el, hogy bárhogy is nézzen ki, jól kell magukat érezni benne!


Kovács Krisztián
Kényelemszakértő

Kényelemszakértő.hu


Kapcsolódó cikkek

Vákuummatracok

Vákuummatracok

Praktikus matracok. Kattints a részletekért!
Étkezőasztalok

Étkezőasztalok

Nem is gondolnád, mennyi féle étkezőasztal létezik. Ha nem hiszed, kattints!
Dohányzóasztalok puffal

Dohányzóasztalok puffal

Két legyet egy csapásra! Kattints és olvasd el miért!
Megbántad a vásárlást?

Megbántad a vásárlást?

Hosszú távra tervezett daraboknál nehéz a választás. Kattints pár hasznos segítségért!
Ülőkék és puffok

Ülőkék és puffok

Kicsi, de praktikus bútorok a nappaliban. Kattints a részletekért!