Kényelemszakértő.hu

Lakberendezési cikkek és bútorvásárlási tanácsok a Kényelemszakértőtől

 

Hogyan válasszunk tinibútort?

Újabb cikk jelent meg a Szép Otthonban a Kényelemszakértőtől. Ha nem láttad, most elolvashatod...

A kamaszoknak már határozott véleményük van dolgokról, többek között arról is, hogy milyen legyen a szobájuk. Átjárnak egymáshoz, kritizálják egymás cuccait. Ezért is van létjogosultsága annak, amit úgy hívunk, hogy tinibútor.

Egy bútor attól lesz ifjúsági, hogy annak a segítségével a gyerek egy saját kis világot tud magának kialakítani. Egy kisgyereknek még szinte mindegy, hogy milyen bútora van, legalábbis ő maga nem nagyon fog ebbe beleszólni – vélekedett Kovács Krisztián, kényelemszakértő. - Kamaszkorra azonban már kezd kialakulni a gyerek egyénisége, amihez ideális esetben a szobabelsőt is érdemes igazítani.

Ennek a korosztálynak szinte már alapfeltétel, hogy saját számítógépe legyen, ezért a számítógép megfelelő elhelyezése is fontos szempont, hiszen a gyerek nemcsak szórakozásra használja, hanem a tanuláshoz is. - Mindenki monitortartós számítógépasztalt keres, hogy helyet takarítson meg, pedig, ha egy nálunk alacsonyabb gyereknek még fel is tesszük a monitort, akkor az végképp kényelmetlen lesz neki, mert felfelé kell majd néznie – figyelmeztetett Kovács Krisztián. - Ha tehetjük, vegyünk inkább lapmonitort, az kisebb helyet foglal. Inkább a billentyűzetet tegyük lejjebb. Ha fiókszerűen kihúzhatóan helyezzük el az asztal alá a billentyűzetet és rajta az egeret, akkor az asztalon megmarad a hely a leckeírásnak és ez így sokkal praktikusabb.

Egy kiskamasz ugyan még nem olyan magas, mint egy felnőtt és a ruhái is kisebbek, de azért nyugodtan vegyünk akasztós szekrényt a szobájába. Praktikus olyat választani, amiben polc is van, s oda feltehetjük azokat a holmikat, amik nem kellenek minden nap. Egy tiniszoba nélkülözhetetlen eleme a komód is, mivel abba sok mindent el lehet pakolni. Különösen praktikus az a fajta, aminek a legalsó fiókja a földön van és kihúzható. Az ágynak leginkább egy követelménynek kell megfelelnie, hogy illeszkedjen a környezetbe. Jó, ha van ágyneműtartója, bár, ha a gyerekre van bízva, lehet, hogy nem sűrűn fogja használni – viszont oda is lehet pakolni. Kössünk kompromisszumot: vegyünk inkább egy nagy ágytakarót!

Ifjúsági matracot vásárolni szinte teljesen felesleges. A végleges alvási szokásunk ugyanis 25-30 éves korunkra alakul csak ki. A kamaszok még egyébként is sokkal rugalmasabb testfelépítésűek, mint a felnőttek. Ebben a korban még egy sima habmatrac is tökéletesen megteszi. Válasszunk olyan matracot, ami kevéssé kemény, és oldalt fekve is kényelmesen lehet rajta feküdni – javasolta Kovács Krisztián.

Nem muszáj lecserélni a teljes bútorzatot, aki tud barkácsolni, az vehet, mondjuk ajtólapokat, új fogantyúkat, amivel egy régebbi bútort fel lehet újítani.

Egy hangulatos tiniszoba kialakítása sokszor nem a pénzen múlik. Egy kis kézügyességgel és fantáziával a meglévő bútorokat is fel lehet dobni különböző kiegészítőkkel. Van például egy olyan elemes bútorcsalád, aminek kötélből van a fogantyúja. Egyik ügyfelünknek megtetszett, de nem akarta az egész szobabútort lecserélni. Mivel mi ilyen kiegészítőket nem forgalmazunk, javasoltam neki, hogy menjen el egy üzletbe, ahol vitorlásokhoz árulnak kiegészítőket. Ott vett vagy három méter kötelet, egy barkácsboltban pedig akkora átmérőjű díszalátétet, amekkora átmérőjű a kötél, majd felszerelte a gyerek bútorára. Sokszor nem a pénzen múlik, hogy olyan stílusban alakítsuk ki a gyerek környezetét, amit ő elvárna, amiben jól érzi magát, ami esetleg az érdeklődési köréhez is passzol.

Amikor bútort vásárolunk, a kiválasztásba mindenképpen vonjuk be a gyereket is, válassza ki ő, milyen színvilágot szeretne, milyen bútort – természetesen az általunk megszabott kereteken belül. Nyomtassuk ki a bútorokat képen, nézegessük hosszabb ideig, ne döntsünk hirtelen. Az összeszerelésbe szintén vonjuk be a gyereket, ettől még inkább sajátjának fogja érezni.


Kovács Krisztián
Kényelemszakértő

Kényelemszakértő.hu


Kapcsolódó cikkek

Könyvespolcok

Könyvespolcok

Kötelező darab egy olvasni szerető lakásába!
Zsákvászon anyagok

Zsákvászon anyagok

A zsákvászon anyagok előnyei és hátrányai. Kattints a részletekért!
Nappali

Nappali

A nappali, ahol a legtöbb időt töltöd. Kattints a berendezési tippekért!
Alaprajz készítés

Alaprajz készítés

Alaprajz készítés egyszerűen. Kattints ide, és olvasd el, hogy mire kell odafigyelned!
Ágytakarós franciaágyak

Ágytakarós franciaágyak

Ha nem szeretsz minden nap beágyazni, kattints a megoldásért!