Kényelemszakértő.hu

Lakberendezési cikkek és bútorvásárlási tanácsok a Kényelemszakértőtől

 

Konyhabútor tervezés

A konyha a családi élet jelentős színtere. Éppen ezért korántsem mindegy, hogy miként rendezzük be, konyhabútorunkat hogyan tervezzük meg. Hogy leendő konyhabútorunk mindenben tökéletes legyen, a vásárlás előtt néhány dologra mindenképpen érdemes odafigyelni.

Alapvető, hogy elférjen és mindennek meg legyen a helye. Ha magunk szeretnénk megtervezni, akkor jó ha van kéznél mérőszalag, toll és papír, valamint ismerni kell néhány alapvető dolgot a konyhabútor tervezés folyamatáról. Hogy mik is ezek, nézzük szépen sorjában:

 

  1. Mérjük meg a falak teljes hosszát, ugyanis ez határozza meg konyhánk befoglaló méretét. A mérést legalább 3 helyen végezzük el: alul a lábazatnál, kb. 10-15cm magasan; középen a munkalap magasságában, kb. 90cm magasan; és legfelül a felső elemek aljának magasságában, kb. 150cm magasan.
  2. Ragadjunk tolat és rajzoljuk le egy papírlapra 1:10 méretarányban a falakat. Ha van gázcső, ablak, esetleg radiátor, azt is ábrázoljuk a papíron. Fontos, hogy ne felejtsük el megmérni ezek távolságát és feltüntetni az alaprajzon!
  3. A szabvány munkalap 60cm szélességű, így először azzal kezdjük. A fallal párhuzamosan rajzoljuk be. Ha a konyhánk „L” alakban készül, akkor mindkét oldalra.
  4. A majdani konyhabútorunk elemjegyzékének segítségével rajzoljuk be (a saroktól kezdve) a lehetséges elemeket. A tűzhely és a mosogató helyét is tervezzük meg.
  5. A sarokban, a munkalapok illesztésénél használjunk sarokelemet, amely a munkalap alá nyúlik, így kihasználhatjuk a holt helyeket is a munkalap alatt.
  6. A felső elemeket ugyanazokban a szélességi méretekben tervezzük meg (pl. ha az alsó elem 80 cm széles, akkor fölé is 80 cm-es elemet tervezzünk), így biztosan szép és egységes lesz a kész bútor. A felső elemek mélysége általában 30-35cm, bár hűtőgépek fölé kérhetünk 55-60 cm mély elemet is.
  7. A felső sarokban szintén sarokelemet kell használnunk, amelyet ki kell egészítenünk egy megfelelő méretű elemmel, hogy "fusson" az alatta levő sarokelemmel. Például, ha az alsó sarokelem szélessége 100cm, akkor a felső 60x60 cm-es sarok mellé terveznünk kell egy 40 cm-es elemet is.
  8. A munkalap alá beépített mosogatógépek beszereléséhez nincs szükség külön elemre, csak a választott típusnak megfelelő 45, vagy 60cm-es helyet kell kihagynunk, ahova majd elhelyezhetjük. Ha nem szeretnénk nézegetni, szinte valamennyi mosogatógépnek cserélhető az ajtó borítása, így elrejthetjük egy szép ajtólap mögé.
  9. A beépíthető főzőlap-sütő kombináció csak együtt, azaz egymás alá szerelhető. Ennek oka, hogy a főzőlap kapcsolói az alatta lévő sütő előlapján találhatóak. Ha külön szeretnénk elhelyezni a sütőt és főzőlapot, akkor önálló főzőlapot és önálló sütőt válasszunk. Az önálló gáz, vagy kerámia főzőlap bárhova szerelhető, csak a munkalapban kivágott nyílásba kell süllyeszteni. Az önálló sütőt alul a munkalap alatt, vagy derékmagasságban az erre kialakított elemben lehet elhelyezni.
  10. A mosogatótálca alatti elem üres, így azt úgy tervezzük meg, hogy lehetőleg az elem közepére essen lefolyó csonk. Így nem lesz gond a bekötésével. A csepegtetős mosogatókat tehetjük keskenyebb elembe is, mivel a csepegtetőt elég a munkalapba süllyeszteni. A csepptálcás mosogató csepegtető részét legjobb a mosogatógép fölé "lógatni".

Kovács Krisztián
Kényelemszakértő

Kényelemszakértő.hu


Kapcsolódó cikkek

Dohányzóasztalok puffal

Dohányzóasztalok puffal

Két legyet egy csapásra! Kattints és olvasd el miért!
Konyha

Konyha

A konyha, ahol minden finomság készül.
Konyhabútorok

Konyhabútorok

A konyhák főszereplői. Kattints és olvass többet!
Fenyő előszobabútorok

Fenyő előszobabútorok

Fenyőt az előszobába is!
Elemes gyerekszoba bútorok

Elemes gyerekszoba bútorok

Gyerekszoba berendezése ugyanolyan bútorcsaláddal. Ez sem lehetetlen!